Ghidul preparării espresso-ului

Află mai multe despre star-ul cafelelor italiene: espresso-ul.
coffe

Espresso, renumita băutură denumită inițial "cafeaua neagră", este o cafea densă și cremoasă.

Originea numelui său este învăluită în mister, dar se speculează că vine fie de la "express", ce înseamnă rapid, fie de la "pressione", adică presiune.

Istorie acestei băuturi este veche de peste 100 ani: Inventatorul Luigi Bezzera a creat un aparat de cafea cu abur sub presiune în Milano.

Excelența espresso-ului este influențată de următorii factori:

  • Materie primă de înaltă calitate, selectată cu grijă: cafea verde.

  • Pentru amestecurile de cafea, conținutul ridicat de cafea arabica este preferat.

  • Apă curată, fără aditivi, clor și alți factori care pot afecta aroma (de aceea tratarea apei este integrată în aparatele de cafea).

  • Măcinarea proaspătă - realizată la comandă - ceea ce înseamnă că aparatele macină cantitatea potrivită atunci când apăsăm butonul dorit.

  • Setări adecvate ale râșniței.

brazil

Crema, coroana espresso-ului

Coroana espresso-ului este crema. Este compusă în principal din CO2 și bule de aer, în care sunt capturați compuși aromatizanți volatili. Cu toate acestea, crema conține, de asemenea, uleiuri și lipide emulsionate. Deși poate părea de neînchipuit, acest strat se găsește uniform deasupra espresso-ului, având o nuanță roșu-maronie, și, când este amestecată, prezintă diferite nuanțe de maro.

Cum se formează? Când apa fierbinte intră în contact cu cafeaua măcinată sub presiune mare, apa emulsionează uleiurile din cafea și le saturează excesiv cu CO2. Acest lucru duce la formarea numeroaselor microbule care se combină pentru a crea crema.

Aspectul cremei este legat de conținutul de dioxid de carbon din cafeaua prăjită și măcinată. Prin urmare, culoarea, gustul și grosimea acesteia pot indica cât de proaspăt a fost prăjită cafeaua.

Dacă este prăjită recent: Se produce mai mult dioxid de carbon în cafea, ceea ce duce la cremă mai groasă, adesea însoțită de o senzație acidulată în gură. Astfel, cu cât cafeaua este mai veche, cu atât crema care se formează în timpul preparării este mai subțire.
brrr

Oops... Crema cafelei tale este prea închisă sau prea deschisă?

creama_light.svg

Crema de culoare deschisă, aproape transparentă sau abia vizibilă:

Realizată cu apă la temperatură scăzută sau cafea foarte veche. Fără gust, lipsită de caracter...

creama_dark.svg

Foarte închisă, ca și cum ar fi arsă

Acest lucru apare în cazul folosirii apei excesiv de fierbinți și a timpului de extracție prelungit. Are un gust amar, neplăcut și aspru … Brrrr

creama_none.svg

Dacă nu există cremă...

Cafeaua fie este prea veche, fie setările aparatului de cafea nu sunt adecvate (măcinare prea grosieră, extracție prea rapidă)

how-to-drink

Cum să bei un espresso?

Paharul mic cu apă servit lângă espresso a pus mereu oamenii în dificultate. Majoritatea cred că, deoarece cafeaua este cunoscută că poate deshidrata, apa ar trebui consumată după cafea. Cu toate acestea, aceasta este o înțelegere greșită! Apa este, de fapt, menită să-ți curețe papilele gustative înainte de a consuma cafeaua, permițând aromelor cafelei să explodeze pe papilele tale curate.

O altă dilemă veche: de ce se dau linguri alături de espresso atunci când majoritatea oamenilor o beau "neagră"?

Pentru a amesteca cafeaua ta! Acest lucru este crucial deoarece în timpul servirii, crema se separă de apă. Pentru a obține un gust echilibrat, este important să o amesteci și să o consumi imediat.

În cele din urmă, este esențial să servești imediat espresso-ul proaspăt făcut, deoarece aroma se deteriorează pe măsură ce stă. Proaspăt preparat este cel mai bun!

Totul este despre știință:

teoria "extracției"

Espresso perfect se bazează pe un echilibru al aromelor. Procesul de extracție poate fi împărțit în trei faze:

early_current.svg

Prima fază, primii 10 ml:

Faza inițială

intens și acru

medium_current.svg

A doua fază, următorii 10 ml:

Faza intermediară

dulce si echilibrat

late_current.svg

A treia fază, ultimii 10 ml:

Faza finală

apos și amar

Încântă-ți ziua și descoperă noile specialități de cafea de la Fresh Corner!

Noua cafea, energie fresh

Descoperă noile specialități de cafea de la Fresh Corner: 100% arabica din Brazilia, cu o aromă mai delicată. Combinația de arabica și robusta, unde aroma intensă de arabica și gustul bogat al robusta se îmbină perfect.

Despre cafea

Călătoria cafelei

Ești curios să afli cum aroma proaspătă ajunge din câmpurile de cafea din Brazilia până în ceașca ta?

Apasă și descoperă cele 10 etape ale călătoriei cafelei.

Despre călătoria cafelei

Explorează Selecția noastră de cafea!

Mai Bine Împreună!

Alături de cafeaua ta revigorantă, alege un hot dog sau unul dintre sendvișurile noastre delicioase!

Descarcă aplicația și bucură-te de surprizele Fresh Corner!